Τα ποτά και τα ξενύχτια!

Αφιερώματα

Τα ποτά και τα ξενύχτια!

Ειδικά τέτοιες μέρες επιβάλλονται και τα δύο! Αντίθετα με ό,τι ισχυρίζεται το τραγούδι, δεν έχουν κλείσει απαραίτητα σπίτια. Σίγουρα όμως έχουν αναστατώσει τον «εσωτερικό μας κόσμο»!
Ποιος ξέρει τί ήπιες πάλι απόψε… Ποιος ξέρει πού θα πας άμα σε βρήκε το ξημέρωμα… Οι «γιατροί» των συστηματικών και περιστασιακών ξενύχτηδων γνωρίζουν πώς να αποκαθιστούν τις κραιπάλες και ...διανυκτερεύουν!  

ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ: ΠΑΤΣΑΣ

Από την παλιά φρουρά και από το μακρινό 1952, ο «Τσαρούχας», ανακαινισμένος πια, παραμένει, στην ίδια διεύθυνση, στην Ολύμπου, στην αρχαία αγορά. Μισός αιώνας εμπειρίας στο είδος, αλλά και σούπες και μαγειρευτά για όποιον η λέξη «ντουζλαμάς» δεν σημαίνει κάτι…  

Στην Ξηροκρήνη, προς Αμπελόκηπους, στην «Πάντερμο», ο πατσάς είναι ιεροτελεστία. Υπάρχουν στο μενού μαγειρίτσα με εξίσου θεραπευτική δράση, μοσχαροκεφαλή για μερακλήδες, κρεατόσουπα και κοτόσουπα-καμία-σχέση-με της-μαμάς όταν είσαι κρυωμένος!

Μια παλιά επιχείρηση, πέρασε το 1996 στα χέρια του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του ΑΡΗ, της ΑΕΚ και της Εθνικής, Ντίνου Μπαλλή. Βαπτίστηκε «92» από τον αριθμό της οδού Μαρτίου στη Χαριλάου, όπου βρίσκεται. Πατσάς και μαγειρίτσα, ουρές για σέρβις τις δύσκολες νύχτες…

Αν βρεθείς δυτικά, εγγυημένη διεύθυνση είναι ο «Κουκλουτζάς» στον Εύοσμο, βετεράνος από το 1994 που προσφέρει πολίτικη, ποντιακή και θεσσαλονικιώτικη version. Εννοείται ότι οι σούπες και τα μαγειρευτά του, είναι η εναλλακτική για τους…άτολμους πρωτάρηδες!

Η ΚΑΝΤΙΝΑ ΑΛΛΙΩΣ

Τώρα γίνονται design και ISO, όμως η νύχτα έχει νόμους και κανόνες και σέβεται το original.
Iστορική και προβεβλημένη, η καντίνα της «Μαμάς Τερέζας», καλύπτεται από αστικούς μύθους. Παλιά, πάρκαρε στην περιοχή αεροδρομίου. Σήμερα, βρίσκεται 26ης Οκτωβρίου, απέναντι από την «Πύλη Αξιού» και ανοίγει ως αντίθετη Σταχτοπούτα, μετά τα μεσάνυχτα. Αποφασίστε τί θέλετε, μέχρι να έρθει η σειρά σας: παντσέτα, σουβλάκι, λουκάνικο, κοτόπουλο και με τι θα τα γαρνίρετε μόνοι σας!

Παλιά και η «Delicious», με πόστο τη Νέα Παραλία το καλοκαίρι και το «Φιξ» το χειμώνα. Εδώ παίζει λουκάνικο: βραστό, ψητό, χωριάτικο, hot dog.

Βασίλης, στην παραλία προς Makedonia Palace και μετά.  Toν αποκαλούν «Σιδερώστρα» γιατί με… σίδερο έψηνε το ψωμάκι πριν το γεμίσει με όντως νόστιμα κρεατικά.

Η περιβόητη  «Καντίνα της Αννούλας», με κρέατα εκλεκτά λόγω πρότερου κρεοπωλικού βίου και πατάτες «κανονικές», δεν είναι πια καντίνα! Έγινε μαγαζί στη Νέα Εγνατία, αλλά φιλοσοφία δεν άλλαξε, ούτε στυλ, ούτε !  

ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ, ΜΕ ΠΡΟΦΟΡΑ ΣΤΑΡΟΒΑ!

Μπορεί να την παρασκευάζουν πολλοί, όμως τα χρυσά μετάλλια απονέμονται σε λίγους. Μπορεί να την έκαναν υβρίδιο (στα πρότυπα του αμερικάνικου cronut, κρουασάν και ντόνατ δηλαδή) αλλά είναι trademark τελεία παύλα!

Ο «Γιάννης» στην προέκταση Μητροπόλεως, είναι μάστορας. Εξαιτίας του η γειτονιά έγινε food spot και τώρα πλαισιώνουν το κλασικό μπουγατσατζίδικο, νέες γευστικές προτάσεις.  

Στην Ανάληψη, η «Αθηνά», με ποικιλίες τυρί, κρέμα, σπανάκι, κιμά αλλά και νηστίσιμη με κάστανο και σοκολάτα για τους αμετανόητους. Μερικοί λένε πως εξαιτίας της μπουγάτσας, το ρυζόγαλο της, έχει υποτιμηθεί.

Από το 1969, «Μπαντής», στη μέση του πουθενά, σε ένα δρομάκι της Παναγίας Φανερωμένης- και όμως την ανακάλυψε όλη η πόλη! Η ανατολίτικη συνταγή μετρά πάνω από τρεις αιώνες (!), είναι η λιγότερο λιπαρή που θα δαγκώσεις και τις Κυριακές τις στάνταρ γεύσεις συμπληρώνουν μπουγάτσες με σοκολάτα, ταχίνι και  με 3 είδη τυριών.

* Υπάρχει φανατική μερίδα νεολαίας που ισχυρίζεται ότι ένα Mc Donald's μετά τα σφηνάκια και τα «κυρίως» ποτά, είναι αυτό που τους στέλνει για ύπνο σαν πουλάκια! Στην λεωφόρο αεροδρομίου, πριν το ΙΚΕΑ, πάρκαρε σε όποιο βρεις ανοιχτό! 

Sign In