POLIS Cuisine & Bakery - Εγνατία

Εγνατία 27, 546 30

Κεντρική Θεσσαλονίκη - Κέντρο

POLIS Cuisine & Bakery - Εγνατία


Περιγραφή

Το ψήσιμο του Κυριακάτικου φαγητού στον φούρνο της γειτονιάς ήταν συνήθεια σε όλη την Ελλάδα. Είχε αντίτιμο 2 δραχμές ή και λιγότερο για το γιουβέτσι και μπορούσαν έτσι όλοι να λάβουν μέρος.

Ήταν μια πρακτική που συμβόλιζε ολόκληρη εποχή στην αστική Ελληνική ιστορία. Μετά τον εμφύλιο μέχρι και την όψιμη μεταπολίτευση. Οι νοικοκυρές μαζεύονταν στον φούρνο του χωριού και έψηναν τα γεμιστά, το γιουβέτσι μέχρι και μουσακά. Υπήρχε κάτι σαν μενού θα έλεγε κανείς. Το πιο σπάνιο ήταν παραδόξως το ψητό κοτόπουλο.

Συνήθως αυτό το έθιμο λάμβανε μέρος αφότου είχε τελεστεί η Κυριακάτικη εκκλησιαστική λειτουργία. Ήταν πραγματικά μια πανέμορφη εικόνα το να βλέπεις την γενναιοδωρία και το αίσθημα της αλληλεγγύης.

Οι νοικοκυρές αφότου ζύμωναν το ψωμί ετοίμαζαν το ταψί με το φαγητό και αμέσως μετά την Κυριακάτικη Λειτουργία, οι γειτονιές γέμιζαν με μυρωδιές φρεσκοψημένου χωριάτικου ψωμιού και με ταψιά σκεπασμένα με πετσέτες που κατευθύνονταν στον φούρνο για το ψήσιμο.


Σερβίρει

  • Πρωινό
  • Μεσημεριανό
  • Δείπνο

Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα Ανοιχτό όλο το 24ωρο
Τρίτη Ανοιχτό όλο το 24ωρο
Τετάρτη Ανοιχτό όλο το 24ωρο
Πέμπτη Ανοιχτό όλο το 24ωρο
Παρασκευή Ανοιχτό όλο το 24ωρο
Σάββατο Ανοιχτό όλο το 24ωρο
Κυριακή Ανοιχτό όλο το 24ωρο

Sign In