9+1 Πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το φαγητό στη Θεσσαλονίκη

My Thessaloniki

9+1 Πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το φαγητό στη Θεσσαλονίκη

Στην φραπεδούπολη, τρως καλά! Αυτό το ξέρουν όλοι, σε κάθε άκρη της Ελλάδας. Είναι όμως φράση-κλισέ ή ισχύει επί λέξει-ή μάλλον επί…μπουκιά;

  1. Γεωγραφία γαστρονομίας: παντού! Τόσο το κέντρο όσο και τα προάστεια, έχουν να προσφέρουν πολύ δυνατές προτάσεις. Μην ξυνίσεις τα μούτρα, επειδή η φημισμένη ταβέρνα είναι Πολίχνη και το gourmet κοντά κορφή Χορτιάτη!
  2. Στη Θεσσαλονίκη, δεν υπάρχουν πολλά παλιά, ιστορικά εστιατόρια. Μετρημένα στο ένα χέρι. Τα «Νησιά» έκλεισαν, το ίδιο και το κινέζικο των Πανούτσων, στην Τούμπα καλά κρατούν από το 1926, downtown ο τίτλος «το πιο παλιό εστιατόριο» ανήκει σε ένα, σε νέα τοποθεσία ενώ το 1995 θεωρείται ρεκόρ αρχαιότητας για μεζεδοζυθοπωλείο. Να πάτε! Για να παραμείνουν ιστορικά και… ανοιχτά!
  3. Ειρήσθω εν παρόδω, ο περίφημος «Κρικέλας» δεν υπάρχει εδώ και δεκαετίες, εσύ όμως πρέπει να ξέρεις πού ήταν ο original, να πεις οτι σαν το βουτυρένιο τυρί με πράσινο πιπέρι και σαν τις πατάτες φούρνου με μεδούλι δεν έχεις ξαναφάει από τότε που σε πήγαν μικρό. Θα εκτιμηθεί.
  4. Αν μετρήσεις, δύσκολα θα βρεις οικοδομικό τετράγωνο χωρίς κάποιο «φαγάδικο»-χώρια τα coffee spot. Μα κανείς δεν μαγειρεύει πια σ΄αυτήν την πόλη;
  5. Υπάρχουν πολλές και ποικίλες ανθρωπολογικά «γειτονιές φαγητού». Σε άλλη γειτονιά πάνε οι businessmen μετά τις  3 μ.μ., σε άλλη οι νεολαίοι, σε άλλη οι τουρίστες και οι επισκέπτες, άλλες προτιμούν επαγγελματικές ιδιότητες, ηλικίες, κάστες και κλάσεις. Ακόμη μια ιδιαιτερότητα Σαλονικιώτικη, πιο διευκρινιστική για το who is who, δεν έχει!  
  6. To ethnic πολλοί αγάπησαν, όχι όμως αρκετά για να τα καταστήσουν όλα τους, βιώσιμα. Τα προτιμούν κυρίως οι νεότερες γενιές που θέλουν μια γεύση από τον κόσμο, εδώ και τώρα.
  7. Τάση είναι και τα τοπικά ελληνικά: από την Κρήτη, από άλλα μικρά νησιά, με τυριά από όλη τη χώρα, μόνον με Π.Ο.Π. προϊόντα όπου είναι δυνατόν, σε μια έκρηξη γαστριμαργικής πατριδογνωσίας! 
  8. Πολλαπλασιάστηκαν με γρήγορο ρυθμό τα τελευταία χρόνια τα «υγιεινάδικα» με προϊόντα για πώληση και επί τόπου κατανάλωση από vegan λιχουδιές. 
  9. Προοδευτικά, τα εστιατόρια των ξενοδοχείων καθιερώθηκαν, όπως στο εξωτερικό. Σήμερα, απολαμβάνουν εκτίμησης και μερικά φιλοδοξούν να αποκτήσουν ένα τόσο δα αστεράκι Michelin!
  10.  Κάθε Σαλονικιός που σέβεται την καταγωγή του, «ξέρει ένα φο-βε-ρό μέρος που δεν το έχουν πάρει χαμπάρι οι άλλοι»! και θα σε πάει εκεί! Cross your fingers!

Sign In