Κουλούρι Θεσσαλονίκης

Αφιερώματα

Κουλούρι Θεσσαλονίκης

Το αρχαιότερο street food του κόσμου!

Μαγιά, νερό, αλάτι, αλεύρι. Και σουσάμι. Και νοσταλγία με γεύση προσφυγιάς. Το ταπεινό κουλούρι διεκδικεί τον τίτλο του αρχαιότερου street food του κόσμου και κάνει ηρωϊκό come back!

6 π.μ. Ποιον ξενύχτη δεν τον έχει τραβήξει από τη μύτη η μυρωδιά των φρεσκοψημένων κουλουριών που έρχεται από …κάπου εδώ γύρω; Ποιος είχε πρωϊνή βάρδια και δεν έχει ξυπνήσει με την πρώτη δαγκωνιά στη ζεστή ακόμη σουσαμένια του κρούστα; 

Σιγά σιγά οι γνώριμες, γραφικές φιγούρες των «κουλουρτζήδων» στα σταυροδρόμια μεγαλύτερων και μικρότερων δρόμων, συχνά για ευνοήτους κοντά σε σχολεία, άρχισαν να σβήνουν σαν γράμματα σε παλιά καρτ-ποστάλ. Σήμερα, πέτυχα έναν μπροστά στη Zara, Καρόλου Ντηλ. Ο Στέλιος με της «γιαγιάς» αγκυροβόλησε Τσιμισκή, στον παλιό «Μπέζα». Ο Αντώνης με τα πεντανόστιμα μικρά, χοντρούλικα κουλούρια στη γωνία Αγίας Σοφίας-Τσιμισκή, έχει πια εξαφανιστεί ……..

Γιατί «κουλουρτζής»; Η τούρκικη κατάληξη που υποδηλώνει επάγγελμα ήρθε μαζί με τους πρόσφυγες από την Πόλη στη Σαλονίκη, και ζυμώθηκε με την ανάγκη να μην ξεχαστούν οι χαμένες πατρίδες. Εκεί, στην Istiklal το λένε σιμίτι-simit, όπως ακόμη το λένε οι γιαγιάδες μας, για να έρθει ο Μπαμπινιώτης να τις διορθώσει πως πίσω από αυτό κρύβεται η αρχαία ελληνική «σεμίδαλις», το σιμιγδάλι! Για τους Βυζαντινούς, πάλι, ήταν «κολλίκιον». Στη Νέα Υόρκη πάντως, τα χρυσά αγόρια του stock exchange, το μασούν λαίμαργα αδιαφορώντας για ιστορικές ετυμολογίες…

ΤΑ ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΤΟΥ ΜΗΔΕΝΙΚΟΥ

Οι μεγαλύτεροι θα θυμούνται το κρύο αστειάκι των δασκάλων, που έλεγαν το μηδέν στη βαθμολογία, «κουλούρι». Η εκδίκηση όμως των κακών μαθητών τρώγεται τελικά ζεστή! Τo κουλούρι, επέστρεψε, περιφέροντας περήφανα τις μόλις 85 του θερμίδες ενώ οι πωλήσεις του έχουν πολλά, πολλά μηδενικά!

Χρόνια τώρα, οι φούρνοι, προσφέρουν στις τάβλες τους σταφιδοκούλουρα, ολικής άλεσης, καλαμποκένια, παραγεμισμένα με τυρί κρέμα ή πραλίνα, όταν γεννήθηκαν οι αλυσίδες!

Οι «Κουλουράδες» αρχικά σε κομβικά σημεία και αργότερα τα «Mon Κoulour» ήρθαν για  να απογειώσουν το κάποτε απλό σιμίτ, με παραλλαγές, γεμίσεις, χρώματα και αρώματα που ξεπερνούν κάθε φαντασία, ικανοποιούν κάθε γευστικό κάλυκα και μας κάνουν να αναρωτιόμαστε κάθε πρωϊ «ποιο απ΄όλα να δοκιμάσω σήμερα;». Μόνον το σχήμα μένει αναλλοίωτο, ολοστρόγγυλο…ΟΧΙ! κάποιοι τα προτιμούν καυτά αλλά μακρόστενα.

Ένα είναι σίγουρο. Σύντομα κάποιο τηλεοπτικό reality μαγειρικής θα το σερβίρει με μους παστινάκι, για παράδειγμα, και το αρχαιότερο street food στον πλανήτη, το κουλούρι, θα λάβει τη θέση του στο πάνθεον των παραδοσιακών γεύσεων που διαχρονικά αποτελούν γαστρονομική πρόκληση!

Sign In